Bel ons op  020 - 671 53 36

DE HISTORIE VAN ONS PAND

DE HISTORIE VAN ONS PAND

Sinds de oprichting van Meerschap, in 1986, zijn we via verschillende kantoren in Oud-Zuid en het Schinkelgebied in 2015 verhuisd naar de Sloterweg middenin het dorp Sloten.

 

Sloten is een van de oudste, zo niet het oudste gebied van wat we nu Amsterdam noemen. Sloten wordt namelijk al genoemd in bronnen van duizend jaar geleden. Waar nu het Dorpsplein ligt, zijn bij archeologische opgravingen resten van rond 1175 gevonden! De voormalige gemeente Sloten – zeg maar het huidige stadsdeel Nieuw-West – bestond uit vier ambachtsheerlijkheden. Het dorp Sloten vervulde hierin een belangrijke rol: hier waren de meeste voorzieningen: winkels, café’s, scholen en kerken.

 

Amsterdam annexeerde de gemeente Sloten in 1921. Op de grond van deze grote landelijke gemeente werden sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw de westelijke tuinsteden gebouwd. Stukje bij beetje verdwenen oude boerderijen onder het zand. Rond het dorp Sloten lag tot in de jaren negentig een grote agrarische  strook met vooral tuinbouw. Hier wonen nu tienduizenden Amsterdammers in de woonwijken Nieuw Sloten en De Aker. Alleen het Natuurpark Vrije Geer, dat middels een in 1995 referendum behouden kon worden, is nog een stille getuige van de landerijen. De toenmalige groente- en later bloementuin van Amsterdam is tegenwoordig bijna helemaal onder het zand verdwenen. Langs de Osdorperweg (vanaf de Ookmeerweg) richting Halfweg zijn nog enkele boeren en tuinders actief.

 

Aangezien de Sloterweg van oudsher een van de hoofdwegen naar Amsterdam was, was het logisch dat hier een paardentram van Amsterdam tot in het dorp kwam te lopen. Tot de aanleg van de Oude Haagseweg kon je Schiphol het makkelijkst via de Sloterweg bereiken. Aan diezelfde Sloterweg is middenin het oude dorp Meerschap gevestigd. Tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw was hier een levendige middenstand. Tegenover ons pand waren twee slagers (een katholieke en een protestante). In het buurpand zat een bakker; aan de overkant was de groenteboer en daarnaast de melkwinkel, drogisterij, tabakswarenzaak en een winkel van sinkel.

 

In ons pand zetelde oorspronkelijk een relatief sjieke en verfijnde kruidenierszaak. De waren werden in de etalages achter de ronde ruiten uitgestald.

Ook wij houden ons graag bezig met fijne waren, maar dan met ICT in plaats van voedsel. Wij zien onszelf als de specialist voor de ICT en het beheer daarvan voor ondernemingen en zorginstellingen.

 

Als je eens in de buurt bent, nodig ik je graag uit voor een rondwandeling in het mooie dorp Sloten en de omgeving.

 

Sloterweg 1210 kruidenierszaakSloterweg bushalteSloteweg 1210 Meerschap BV

Reacties zijn uitgeschakeld.